Wat is De Vlaamse Debatwedstrijd

Kritisch denken Een mening vormen Samen tegen polarisatie en bullshit

Dit zijn de skills die De Vlaamse Debatwedstrijd wil aanscherpen!

Het is aan elke generatie om zich kritisch op te stellen.
Wij willen jongeren stimuleren om meningen te vormen, om deze meningen goed te onderbouwen en op zoek te gaan naar juiste informatie. Wij willen hen net dat tikkeltje verder doen nadenken over bepaalde problemen of situaties in de maatschappij en hen stimuleren om te nuanceren

Bovendien is het bekijken van bepaalde zaken vanuit een ander standpunt een essentiële skill om de empathie en het inlevingsvermogen naar elkaar en elkaars mening of idee te vergroten. Dit doen we allemaal op een actieve manier en in een gemoedelijke en sportieve sfeer.

De Vlaamse Debatwedstrijd is er voor jongeren van de 3de graad secundair onderwijs uit alle studierichtingen (BSO, TSO, KSO of ASO). Elke voorronde is een competitie op zich, maar de beste teams stoten door naar de grote finale in de Vlaamse Debatwedstrijd en in de Benelux Debatcompetitie!

We zitten al lang in de game

2011

In 2011 werd de eerste editie van de debatactiviteit van start, georganiseerd door de Werkgroep Leraren en Ethiek (WLE Digimores) in Gent. De wedstrijd sloeg aan en zij gingen hiermee verder tot en met 2014.

2015

Wegens het succes werd er een samenwerking met Hujo aangegaan om de wedstrijd verder uit te bouwen. Hujo greep deze kans met beide handen en de wedstrijd groeide over de jaren heen uit tot een begrip waardoor we nu aan de 7de editie zitten onder Hujo’s vleugels.

2021

In 2020 bundelen Hujo en Debatunie hun krachten in een daverende samenwerking om jongeren onder te dompelen in de boeiende wereld van debat.

Deel van een groter geheel

De Vlaamse Debatwedstrijd maakt deel uit van een breder netwerk! We werken samen met de Debatunie en winnaars van de Vlaamse Debatwedstrijd kunnen doorstoten naar de Beneluxcompetitie!

Enkele organisatorische gezichten

Debatunie