Ga naar de inhoud

De samenwerking tussen De Vlaamse Debatwedstrijd
en Climate of Change!

In 2021 wordt de Vlaamse debatwedstrijd georganiseerd in samenwerking met het ClimateofChange-project. Concreet betekent dit dat klimaat- en migratievraagstukken centraal zullen staan in de debatten tijdens de voorrondes en de finale, zodat de deelnemende teams meer leren over deze actuele thema’s. Het winnende team zal de kans krijgen om in het najaar van 2021 mee te doen aan de grote finale van het Europese ClimateofChange toernooi.

Ontdek de klimaatuitdagingen door een debat op je school te organiseren

Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken geworden van migratie en ontheemding in de wereld: in 2019 zijn bijna 25 miljoen mensen ontheemd geraakt door natuurrampen, en daarbij komen nog de mensen die moeten vluchten zijn door de tragere gevolgen van de klimaatverandering, zoals de stijging van de zeespiegel. Hoe moet er met deze volksverhuizingen worden omgegaan? Hoe kunnen we de ontheemden beter beschermen?

De ClimateofChange-campagne heeft tot doel om jongeren te sensibiliseren rond klimaatkwesties en klimaatmigratie door hen te leren nadenken hoe ze een betere toekomst voor onze planeet en haar inwoners kunnen opbouwen. De missie van ClimateofChange, gefinancierd door het het Europese DEAR project, is het geven van de sleutels aan een jong publiek om de klimaatuitdagingen te ontcijferen. In dit filmpje vind je meer informatie!

Een Internationaal toernooi

Daarom organiseert ClimateofChange een groot debattoernooi op Europese schaal. Via debat ontwikkelen jongeren een nieuw perspectief op klimaat- en migratievraagstukken en krijgen ze inzicht in analyse, welsprekendheid en doorzettingsvermogen. Studenten strijden in teams over onderwerpen die te maken hebben met het klimaat. De vier winnende teams kunnen deelnemen aan een nationale finale in mei, die zal worden gevolgd door een Europese finale in november 2021. Daaraan nemen de finalisten van 13 Europese landen aan deel. Deze twee zijn in het Engels uiteraard.

De timeline

1. Opleiding van deelnemers en juryleden – februari 2021
De online training(en) bereidt jongeren voor op debatteren en biedt ook inhoudelijke kennis rond klimaat en migratie aan.

2. Voorrondes debattoernooi – maart tot mei 2021
De voorrondes zullen online plaatsvinden.

3. Een Engelstalige nationale finale – mei 2021
De beste teams worden uitgenodigd voor de nationale finale onder begeleiding van hun coaches. De finale wordt het hoogtepunt van de lokale debatten en zal de beste teams selecteren om deel te nemen aan de Europese finale.

4. Een pan-Europese finale in het najaar van 2021
De winnende teams uit de 13 partnerlanden komen bijeen in Brussel voor de Europese finale van het toernooi.

Alles bijleren over debat en public speaking tijdens straffe workshops? Check dan onze Summer School!