Ga naar de inhoud

Wall of Fame

Robin & Warre

Winnaars 2024

Kwinten & Robin

Winnaars 2023

Janice & Ruben

Winnaars 2022

KA Koekelberg

Winnaars 2021

Team Sinus

Winnaars 2020

Warre & Mattias

Winnaars 2019

Marthe & Inneke

Winnaars 2018

We zitten al lang in de game

2011

In 2011 werd de eerste editie van de debatwedstrijd georganiseerd door de Werkgroep Leraren en Ethiek (WLE Digimores) in Gent. De wedstrijd sloeg aan en zij gingen hiermee verder tot en met 2014.

2015

Wegens het succes werd er een samenwerking met Hujo aangegaan om de wedstrijd verder uit te bouwen. Hujo greep deze kans met beide handen en de wedstrijd groeide over de jaren heen uit tot een begrip waardoor we nu aan de 8e editie zitten onder Hujo’s vleugels.

2021

In 2020-2021 bundelden Hujo en Debatunie hun krachten in een daverende samenwerking om jongeren onder te dompelen in de boeiende wereld van debat.

Ook de eerste editie van de ‘Summer School’ werd gelanceerd. Een nieuwe vorming debat en public speaking voor leerkrachten, jeugdwerkers en alle andere jongvolwassenen.

2022

Een coole eigen én (eindelijk terug) fysieke editie tijdens deze corona-jaren met heel wat enthousiaste debaters en een fantastische finale!

2024

Met trots lanceerden we in het voorjaar van 2024 een nieuwe vorming: De ‘Jury Academy’ is een feit! Een leuke vormingsdag waarbij we nieuwe juryleden volledig onderdompelen in hoe ze een fantastisch jurylid kunnen zijn.

De Vlaamse Debatwedstrijd x YOU?

Zijn jullie een organisatie met een passie voor een bepaald onderwerp?

Klimaat, economie, demografie, politiek, …

Laat het even weten en wie weet gebruiken we dit als thema voor de stellingen van de volgende editie.

De samenwerking tussen De Vlaamse Debatwedstrijd en Climate of Change!

In 2021 wordt de Vlaamse debatwedstrijd georganiseerd in samenwerking met het Climate of Change-project. Concreet betekent dit dat klimaat- en migratievraagstukken centraal zullen staan in de debatten tijdens de voorrondes en de finale, zodat de deelnemende teams meer leren over deze actuele thema’s. Het winnende team zal de kans krijgen om in het najaar van 2021 mee te doen aan de grote finale van het Europese Climate of Change toernooi.

Ontdek de klimaatuitdagingen door een debat op je school te organiseren

Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken geworden van migratie en ontheemding in de wereld: in 2019 zijn bijna 25 miljoen mensen ontheemd geraakt door natuurrampen, en daarbij komen nog de mensen die moeten vluchten zijn door de tragere gevolgen van de klimaatverandering, zoals de stijging van de zeespiegel. Hoe moet er met deze volksverhuizingen worden omgegaan? Hoe kunnen we de ontheemden beter beschermen?

De Climate of Change-campagne heeft tot doel om jongeren te sensibiliseren rond klimaatkwesties en klimaatmigratie door hen te leren nadenken hoe ze een betere toekomst voor onze planeet en haar inwoners kunnen opbouwen. De missie van ClimateofChange, gefinancierd door het het Europese DEAR project, is het geven van de sleutels aan een jong publiek om de klimaatuitdagingen te ontcijferen. In dit filmpje vind je meer informatie!

Een Internationaal toernooi

Daarom organiseert Climate of Change een groot debattoernooi op Europese schaal. Via debat ontwikkelen jongeren een nieuw perspectief op klimaat- en migratievraagstukken en krijgen ze inzicht in analyse, welsprekendheid en doorzettingsvermogen. Studenten strijden in teams over onderwerpen die te maken hebben met het klimaat. De vier winnende teams kunnen deelnemen aan een nationale finale in mei, die zal worden gevolgd door een Europese finale in november 2021. Daaraan nemen de finalisten van 13 Europese landen aan deel. Deze twee zijn in het Engels uiteraard.

De timeline

1. Opleiding van deelnemers en juryleden – februari 2021
De online training(en) bereidt jongeren voor op debatteren en biedt ook inhoudelijke kennis rond klimaat en migratie aan.

2. Voorrondes debattoernooi – maart tot mei 2021
De voorrondes zullen online plaatsvinden.

3. Een Engelstalige nationale finale – mei 2021
De beste teams worden uitgenodigd voor de nationale finale onder begeleiding van hun coaches. De finale wordt het hoogtepunt van de lokale debatten en zal de beste teams selecteren om deel te nemen aan de Europese finale.

4. Een pan-Europese finale in het najaar van 2021
De winnende teams uit de 13 partnerlanden komen bijeen in Brussel voor de Europese finale van het toernooi.

Alles bijleren over debat en public speaking tijdens straffe workshops? Check dan onze Summer School!