Ga naar de inhoud

Wat is De Vlaamse Debatwedstrijd?

Kritisch denken Een mening vormen Samen tegen polarisatie en bullshit

Waarom debatteren?

De Vlaamse Debatwedstrijd wil jongeren belangrijke skills aanleren die essentieel zijn om ten volle te kunnen deelnemen aan onze samenleving, als kritische en zelfverzekerde burger weliswaar.

Jongeren leren – door te debatteren – bijvoorbeeld:

kritisch denken & onderzoeken;
argumenteren & redeneren;
een mening vormen & verdedigen;
luisteren; speechen;
spreken voor publiek én samenwerken.

Hoe doen we dat?

De Vlaamse Debatwedstrijd is een platform om jongeren te laten of leren debatteren. Ze krijgen de kans om te proeven van het debatteren, en wie weet, gaat er een hele wereld voor hen open. Op die manier is de Vlaamse Debatwedstrijd het perfecte platform voor beginnende debaters en geïnteresseerde leerkrachten om te experimenteren met debat.

Ervaren debaters krijgen dan weer de ruimte om hun vaardigheden te verscherpen, hun kennis te verbreden en voornamelijk veel te oefenen.

Kan iedereen meedoen?

De Vlaamse Debatwedstrijd is er voor álle jongeren uit de derde graad secundair onderwijs (uit alle studierichtingen BSO, TSO, KSO of ASO).

We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn, dus ervaring hebben met het debatteren is zeker niet noodzakelijk.

Hoe doe je mee?

We organiseren jaarlijks enkele provinciale voorrondes, waaraan teams van 2 debaters kunnen deelnemen. De winnaars van iedere voorronde stoten door naar de Grote Finale, waar ze debatteren voor de overwinning.

Debaters vormen dus een team van 2 personen, zoeken een leuke teamnaam (eventueel ook een coach) en schrijven zich via onze website in voor een voorronde naar keuze.

Omdat we de voorrondes graag zo open mogelijk houden voor alle teams, beperken we de inschrijvingen tot 4 teams per school/organisatie. Zo blijft het eerlijk en wordt het geen scholencompetitie.

👉Klik hierom je in te schrijven!👈 

Ieder jaar geven we al enkele gekende stellingen en thema’s mee. Alle stellingen waarover gedebatteerd zal worden, behoren ook tot deze thema’s.

Wie staat er achter de schermen?

Onze debatten worden beoordeeld door vrijwillige juryleden, die begeleid worden door onze organisatie (Hujo vzw).

Wil je graag jurylid worden bij ons? Lees meer!

De organisatie van de Vlaamse Debatwedstrijd wordt in goede banen geleid door ons debatteam en vrijwilligers die achter de schermen de handen uit de mouwen steken.

Wil je graag meehelpen achter (en misschien wel een beetje voor) de schermen? Lees meer!

Alles bijleren over debat en public speaking tijdens straffe workshops? Check dan onze Summer School!