Meteen naar de inhoud

Wat is De Vlaamse Debatwedstrijd?

Kritisch denken Een mening vormen Samen tegen polarisatie en bullshit

Waarom debatteren?

De Vlaamse Debatwedstrijd wil jongeren belangrijke skills aanleren die essentieel zijn om ten volle te kunnen deelnemen aan onze samenleving, als kritische en zelfverzekerde burger weliswaar. Jongeren leren – door te debatteren – onder andere kritisch denken en onderzoeken, argumenteren en redeneren, een mening vormen en verdedigen, luisteren, speechen, spreken voor publiek en samenwerken.

Hoe doen we dat?

De Vlaamse Debatwedstrijd is een platform om jongeren te laten of leren debatteren. Ze krijgen de kans om te proeven van het debatteren, en wie weet, gaat er een hele wereld voor hen open.

Op die manier is de Vlaamse Debatwedstrijd het perfecte platform voor beginnende debaters en geïnteresseerde leerkrachten om te experimenteren met debat. Ervaren debaters krijgen dan weer de ruimte om hun vaardigheden te verscherpen, hun kennis te verbreden en voornamelijk veel te oefenen.

Kan iedereen meedoen?

Jongeren uit de derde graad secundair onderwijs (uit alle studierichtingen BSO, TSO, KSO of ASO) kunnen deelnemen aan de voorrondes van de Vlaamse Debatwedstrijd. We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn, dus ervaring hebben met het debatteren is zeker niet noodzakelijk.

Hoe doe je mee?

We organiseren jaarlijks enkele provinciale voorrondes, waaraan teams van minimum 2 en maximum 3 debaters kunnen deelnemen. De beste teams krijgen een plaats in onze finale. 


Debaters vormen dus een team, zoeken een leuke teamnaam en eventueel een coach, en schrijven zich via onze website in voor een van de voorrondes (of meerdere voorrondes, dat mag ook).
👉klik hier👈 

Elk team wordt een week voor de voorronde gecontacteerd met de nodige praktische informatie om deel te nemen (waaronder de stelling die kan worden voorbereid).

Wie staat er achter de schermen?

Onze debatten worden beoordeeld door vrijwillige juryleden, die begeleid worden door onze organisatie.

Wil je graag jurylid worden bij ons? Lees meer!

De organisatie van de Vlaamse Debatwedstrijd wordt in goede banen geleid door ons debatteam en vrijwilligers die achter de schermen de handen uit de mouwen steken.

Wil je graag meehelpen achter (en misschien wel een beetje voor) de schermen? Lees meer!

📢 De inschrijvingen voor editie 2024 openen op 29 september! Noteer de datum in je agenda 📢