Ga naar de inhoud

Verloop van de wedstrijd

Tekengebied 1@0.5x

De Vlaamse Debatwedstrijd bestaat uit 7 regionale voorrondes én een finale. De editie 2024 vindt plaats in Kortrijk, Aalst, Leuven, Gent, Antwerpen, Hasselt en Brussel.

Een team bestaat uitsluitend uit twee deelnemers.

Een team kan gecoacht worden door een leerkracht of begeleider, maar dat is zeker niet verplicht. Bovendien hoeven debaters uit een team niet naar dezelfde school te gaan.

Ieder team kan aan één voorronde deelnemen.

Een voorronde bestaat uit 3 rondes: ieder duo debatteert eenmaal over een op-voorhand-voor-te-bereiden stelling en eenmaal over een ongeziene stelling.

De 2 beste teams van de dag nemen het nog eens op tegen elkaar in de mini finale om een plaats te bemachtigen op de grote finale. Je hoort pas net voor de ronde of jouw team voor- of tegenstander is. Je probeert vervolgens een jury te overtuigen van jouw gelijk als voor- of tegenstander.

Uiteindelijk stoten de winnaars van iedere voorronde door naar de Grote Finale.

Elke ronde verloopt volgens een vast debat format. Informatie daarover kan je terugvinden in de documenten van de toolbox 👉 Klik hier!

Bekijk dit zeker eens, want de structuur van zo’n ronde is belangrijk om onder de knie te hebben. In de toolbox vind je ook de informatiebrochure voor deelnemers terug.

Icoontjes ter beschikking gesteld door IconMark, Kamin Ginkaew, Mask Icon en Eucalyp van The Noun Project.

Alles bijleren over debat en public speaking tijdens straffe workshops? Check dan onze Summer School!