Meteen naar de inhoud

Laat jongeren wennen aan debat met ‘Voor of tegen?’

Sharing is caring!

Deelnemen aan een debatwedstrijd kan voor jongeren soms moeilijk zijn. Er zijn daarom een aantal methodieken die je kan gebruiken om jongeren te laten wennen aan debatteren. De instapper Voor of tegen? is er zo eentje. 

Hoe gaat het in z’n werk? Simpel, volg de stapjes hieronder!

Breng jouw leerlingen (of jongeren) samen in groep.

Geef hen een uitdagende, maar laagdrempelige stelling. Je kan online heel wat stellingen terugvinden, zodat je hier zelf het hoofd niet over hoeft te breken.

Laat de jongeren een standpunt innemen (hun eigen mening): voor of tegen de stelling. De jongeren die voor zijn gaan links in de ruimte staan, de jongeren die tegen zijn rechts. Bij plaatsgebrek kan je ook werken met het omhoog houden van een groen of rood kaartje of voorwerp.

Bespreek als begeleider de verschillende standpunten. Zorg ervoor dat jongeren het woord vragen, en uitleggen waarom ze een bepaald standpunt hebben ingenomen. Laat ze kritische vragen stellen aan elkaar en argumenten geven en verdedigen.

Jongeren die van mening veranderen, mogen oversteken naar de andere groep.

Deze manier van debatteren is bedoeld als icebreaker. Er is dus geen winnaar of verliezer. Op deze manier proeven jongeren al eens van het vormen en verdedigen van een mening. Door een niet al te moeilijke stelling te kiezen, zorg je ervoor dat iedereen kan deelnemen. Zeker eens uitproberen dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

📢 De inschrijvingen voor editie 2024 openen op 29 september! Noteer de datum in je agenda 📢